top of page

Limbajul nonverbal - Cel mai mare defect sau atuu pe care îl ai

Updated: Sep 22, 2021



Limbajul corpului este un domeniu foarte interesant. Este comunicarea non verbală de care nu toata lumea este conștientă, însă pe care toți o percepem. Inconștient îți dai seama cand cineva nu este sincer cu tine sau cand cineva este nesigur pe sine. Sunt momente în care fără sa explici de ce, unele situații pur și simplu îți par cringe, iar altele parca curg de la sine.


Peste 65% din ceea ce zici NU ITI IESE PE GURA. Mare parte din comunicare se realizeaza cu ajutorul corpului.

In ultima vreme, comunicarea s-a mutat in online. Discutam prin mesaje text sau vocale și nu de puține ori suntem neintelesi cand transmitem aceste mesaje. De ce? Pentru ca interlocutorul nostru nu ne vede corpul. Aude doar cuvintele dar peste jumate din comunicare lipsește. Specia umană nu este obișnuită sa comunice astfel. Pană acum 2-30 de ani mare parte din comunicarea noastra se realiza face to face. Și așa a fost de sute de mii de ani. Iar astăzi dintr-o data suntem forțați sa vorbim de la distanța prin cuvinte și sunete. Nu toata lumea este maestru în exprimarea sentimentelor prin cuvinte. Până nu de mult acest domeniu era rezervat exclusiv jurnalistilor si scriitorilor. Acești oameni știau cel mai bine cum sa comunice informații și sentimentele prin palavre, metafore și descrieri într-un mod eficient. Astăzi toți trebuie sa fim mici jurnaliști și mini experți în comunicare scrisă. Și evident nu toți suntem, de aceea nu de puține ori suntem se ivesc neînțelegeri în comunicarea scrisă. Faza e ca ne-am dat seama de acest lucru și tocmai de aceea am inventat emoticoanele. Acele hieroglife moderne care sa ne ajute să comunicăm mai eficient, in special sentimentele. Pentru ca în rapidul schimb zilnic de replici cuvintele nu sunt sunt foarte eficiente.


Este superficial!

Este! Însă de asemenea este jocul pe care toata umanitatea il joacă involuntar. Ori dacă vrei sa reusesti printre oameni, trebuie musai sa joci si jocul limbajului corporal. Faza este ca cea mai mare parte din oameni nu realizeaza conștient că mintea lor este programată să țină cont de comunicarea non verbala. Insa acest proces se intampla, fie ca suntem sau nu conștienți de el. Deci cel mai bine si profitabil pentru noi este sa intelegem aceasta forma de comunicare, sa o recunoastem în alții si sa o folosim în avantajul nostru ca încă una din uneltele sociale pe care le avem in arsenal.

Sigur, exista si oameni de super succes si care au un limbaj non verbal prost, însă pentru noi restul comunicarea non verbală este critică pentru a naviga eficient si a intelege cel mai bine jungla socială.


Tocmai de asta bunicii noștri cand scriau scrisori depuneau extra efort și energie. Pentru că aveau doar doua-trei pagini scurte pentru a-și exprima ganduri acumulate de saptamani, luni sau chiar ani întregi.


Astăzi nu mai punem accent atat de mult pe formulare, asezare in pagina, vocabular bogat sau parfumarea scrisorilor. Mai degrabă suntem interesați de comunicarea rapidă și eficientă. Metaforele și scrierile pompoase sunt pentru poeți.




Robert Greene spune in cartea lui The Laws of Human Nature


“Avem o continua dorinta de a ne comunica sentimentele si in acelasi timp nevoia de a le ascunde pentru o funcționare socială adecvată. Cu aceste forțe contradictorii în continua lupta în noi, nu putem foarte bine controla ce comunicăm. Sentimentele noastre reale se scurg in permanență din noi prin gesturi, miscari, tonul vocii, expresii faciale sau postura. Nu suntem însă antrenați sa fim atenți la comunicare non verbală a oamenilor. Din obisnuinta ne concentrăm pe cuvintele pe care oamenii le spun și ne gandim la ce o sa răspundem în continuare.

Asta înseamnă ca folosim doar un procent mic din potențialul de abilități sociale pe care cu toții le posedăm.”


66 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page